Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2012. február 12., vasárnap

Utazás a Holdba

George Méliès 1902-es  Le Voyage dans la Lune (Utazás a Holdba) című filmjét sok helyen láttuk már részletekben, fekete-fehérben.
A francia filmes úttörő a legendák szerint egy kameradefektus következtében találta fel a az un. stop-motion technikát. Gépe felvétel közben  egy pillanatra leállt, így az addig jelenlevő figurák a következő percben egyszerűen eltűntek a tekercsről. Akárhogyis csinálta, a Verne regény ihlette kis etűd mágikus kincse a filmtörténetnek s alkotója egyik szereplője Martin Scorsese aktuális, Oscarra jelölt filmjének, a Hugo a leleményesnek (Hugo Cabret) is, akit a 3D-s gyerekfilmben Ben Kingsley személyesít meg.
Én most azonban az eredetiről szeretnék mesélni, kiderült ugyanis, hogy készült belőle egy színezett változat, amelyet meglehetősen nyomorult állapotban találtak meg 1993-ban egy spanyol gyűjtő archívumában. A film restaurálása nemrégiben készült el, az Air nevű francia elektro-pop duó pedig zenét írt hozzá, mely a 14 perces filmmel együtt (CD+DVD) most került az üzletek polcaira.
Az Air zenéje nagyon hangulatkeltő muzsika, Sofia Coppola is előszeretettel alkalmazta már két filmjében is, az Öngyilkos szüzek (Virgin Suicides) és az Elveszett jelentés (Lost in Translation) kyotoi jeleneteinek aláfestésében. Talán nem leszek egyedül véleményemmel, hogy Dunckel és Godin beavatkozásának eredményeként ez a régi, nagyon vicces és szürrealisztikus filmecske az időtlenségbe katapulált ezzel a hangzással.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...