Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2012. június 30., szombat

Portálok #8, közjáték: Régi Tárgyak Boltja

Legszívesebben a cím második feléhez hozzátenném még a 'kicsiny' jelzőt is, annyira a jellemzők közé tartozik. Azokról a régi portálokról, amelyek hasonlóak, még kirakatnélküliek, fa- vagy vasspalettákkal lezártak már volt szó. Ha nem is maradt meg itt minden teljesen eredeti mivoltában, ez a típusú felújítás mindenképpen szívetmelengető. A régi fa hajópadló, az újrafestett cégérek, a lépcső és rajta a valamely középázsiai kilimszőttes párna barátságos közvetlenséggel hatott rám. Nemkülönben a tulajdonos visszafogott modora.


A helyszín a Klauzál tér, a III. Vásárcsarnok hátsó bejárata melletti épület (a 10. szám alatt). Érdemes a környékkel ismerkedni, hiszen a harmadik magyar színház volt a Vásárcsarnok helyén, amely leégett, utána készült el a mostani épület 1897-ben. A törzsolvasóknak ismerős lehet a környék, hiszen a sarokhoz közel van a Klauzál 13 Könyvesbolt és Kortárs Galéria, ahol szerepeltek már jóbarátok kiállításon.

A bolt cégéreit látva messzemenően méltányolom azt a légkört amit árasztanak. Vass József grafikus készítette őket. Igazán hűen, a régihez ragaszkodva nem csak az előképeket tanulmányozhatta, hanem meggyőzően sajátja is ez a világ.

A humor és groteszk határozza meg a spaletták képeit. A bennem lévő gyermeki lélek repes ilyenkor az örömtől, ha ilyeneket látok. A játék nem csak az ábrázolásban jelenik meg, hanem például a szignóban is. A felső részen a hintalovon bicikliző kislány kép aláírása pl. Monet.

A jobboldalon is felül egy bicajozó kutya van, sajnos kicsit fénylett így kevésbé vehető ki. Mindkét oldal alsó részének életképei a szokatlan hosszúkás forma ellenére ötletesek, hangulatkeltőek.
Lehetne szubjektívitással vádolni, de azt hiszem, amikor ilyent lát az ember ez helyénvaló.
Vásároltam is ebben a boltban, nem a ritkaságok, hanem az elmúlt időszak mindennapjainak tárgyai találhatók benne. Megvettem két Cabinet kártyát, azaz levelezőlap-méretű, kasírozott fotót, az egyik már el is utazott egy mail art részeként, a másik pedig az Adler fényirda egy felvétele, aki specialista gyermek felvételekben. Utánrendelések évek mulva is lehetségesek, utánrendelési szám: 23 956.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...