Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2012. november 12., hétfő

Időeltolódásban

 Jonathan Franzen Javítások című regényéről



















 Akik hallgattak ránk, elolvasták és szerették Jonathan Franzen Szabadság című tavasszal magyarul megjelent regényét, karácsonyi kívánságlistájukra máris felírhatják az amerikai író ezt megelőző munkáját, melyet a Kötve fűzve információi szerint decemberben jelentet meg az Európa Könyviadó.

A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az - írta Lev Tolsztoj az Anna Kareninában.

Nem véletlenül idézem Tolsztojt. A Javítások sokak szerint korunk nagyregénye, az ultimatív amerikai kaleidoszkóp, mely érinti a jóléti társadalom korrektúrára szoruló valamennyi problémáját.

48 év házasélet után Enid Lambert leghőbb célja családját egy utolsó közös karácsonyra maga köré gyűjteni. Férje, az aktív korában ellentmondást nem tűrő, domináns családfő a Parkinson-kór utolsó stádiumában már nem ura a testének, a felnőtt gyerekek pedig mind a maguk harcát vívják a világgal:
a stabil egzisztenciával bíró, családos Gary csak látszólag él tökéletes életet, Chip biztos egyetemi állását adja fel, hogy végre az írásnak szentelhesse magát, a tehetséges szakács, Denise pedig szövevényes szerelmi kalandokba bonyolódik s időről időre elveszti lába alól a talajt.

Kortárs írókat nem árt időrendben olvasni. 
Míg a Javítások a fiatal felnőttek szülői háztól való leválását és önálló útkeresését tematizálja,
a Szabadság már arról szól, hogy hogyan tudja valaki a rossz minták árnyékában a saját életét elrontani, illetve mit tanul a szülei példájából. Ebből a szempontból fontos az időrendiség, aki tehát úgy dönt, hogy beleveti magát a Franzen univerzumba, feltétlenül a Javításokkal kezdje, amely a Clinton-korszakban íródott és 2001 szeptemberében jelent meg. A terrortámadás hatásáról s arról hogy mit tett a Bush adminisztráció Amerikával, mik az előzményei a gazdasági világválságnak és hova vezet a turbókapitalizmus, arról Franzen a Szabadságban mesél.

A Javítások és a Szabadság korunk Háború és békéje.
A Franzen-regények alapján évtizedek múlva is képet lehet majd alkotni a 20. század vége 21. század eleje Amerikájáról, s megkockáztatom; az egész nyugati világ társadalmi és erkölcsi berendezkedéséről. 
Ahogyan a nagy orosz regényei mesélnek a 20. század elejéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...