Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2013. január 13., vasárnap

Bőrműves Szombat

A téli hónapok mindegyikében egyszer, a Hagyományok Házában bőrműves szombatot tartunk. Az igény a kézművesek részéről merült fel, több éve folyik, idén ez volt már a harmadik. Megfordultak a bőrművesek rokonszakmái, tímár, szűcs, szerszámkészítő és kellékes, volt szó a Német Bőr- és Cipőmúzeumról, egy iparművészt is nagy sikerrel mutattunk be. Ezen a szombaton pedig két alkotót, a Népműveszet Ifjú Mestereit hívtam meg. Mindkettőjüket nagyon rég ismerem, mégis meglepetést szereztek: Dobos Krisztina és Ticzer Bea.

Krisztinél a személyes út megtalálása, a művészet és kézművesség találkozása, a fejlődése, a mesterek hatása, a tanulás, az iskolák, a családi élet viszonya mindezekhez teljességet nyújtott. Olyan izgalmas volt, hogy még belebeszélni is majdnem elfelejtettem.
A tárgyai is nagy sikert arattak, nem csak a magyar népművészet, de bármely kultúra bőrtárgyai is hatnak rá, feldolgozza és beépíti a szellemiségüket. A cél, hogy a mai használatra alkalmasak legyenek.

Ennek egyik jó példája a motorostáska. Baráti társaságuk -és ők is- motorimádók, ezt a külön kultúrát is gazdagítja szakmailag magas szintű együtteseivel. Ezen a készleten például domborított, ornamentális betétek vannak. A funkciót maximálisan szem előtt tartva készülnek. Tartására jellemző, hogy sok vitája van, nem hajlandó a kéréseket szolgaian teljesíteni, csak ha sikerül saját ízlését összeegyeztetni a megrendelővel.

Jellemzően elfelejtettem fényképezőgépet vinni, így nehéz volt a képeket beszerezni. Szerencsére Bea tárgyait éppen az ifjú népművész pályázaton fotóztam le. Egy több darabból álló készletet nyújtott be, amelynek kiinduló pontja egy múzeumi tárgy volt. Bemutatkozását is a tárgytervezés folyamatával, buktatóival kezdte. Kedveli a különböző bőranyagok -pl. lágy-kemény- tulajdonságainak kihasználását, a sötét-világos kontraszt alkalmazását. Feldolgozásaiba szintén beépíti más kultúrák formai, technikai megoldásait.

Az eredeti tárgyból kiindulva, olyan mai tárgyegyüttest hozzott létre, amely a magas szintű igényeknek megfelel, esztétikai, formai szempontokon túl a funkciót szolgáló megoldásai kiválóak. Az ő útja is izgalmas volt -éppen kisbabát vár-, amelyben a tanuláson, az egyéni sorson kívül a tanítás is komoly szerepet kapott. Egy gyermekotthonban tanít, sérült, drogos, prostituált fiatalokkal foglalkozik. Számomra megdöbbentő volt az a figyelem és szeretet, ahogyan a tanulók számára az élet további megerősítését, normalizálását a munkán, alkotáson keresztül megvalósítja.

Kriszti és Bea példája rámutatott arra, hogy a kézművesség, az alkotói magatartás mekkora szerepet játszik egy ember életében ha életformává válik. Kevesen tudnak róla, különösen idehaza, hogy a mai magyar kézművesség nagyhatalommá tehetne bennünket. Több esetben előfordult, az a kézműves aki külföldre ment tanulni végül ő tanította a mesterséget a többieknek.

2 megjegyzés:

  1. A 3. képen látható tatyó olyan mint egy gigantikus szkarabeusz!

    VálaszTörlés
  2. :-) Valóban, úgy tudom 'Bogár' a neve. (Bogaras a leány. Na jó, ez csak tréfa volt!)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...