Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2015. szeptember 18., péntek

Erdély utazási képekben 1#; Természeti képek

A címet Kőváry László: Tájképek utazási rajzokban, Kriterion 1984 című munkája ihlette, amelyben a 19. sz. második felének Erdélyéről írt. Galina lányommal tíz napos körutazáson csodálhattuk a fürdőhelyeket -a fürdőkultúra a szíve csücske-, amelyek szomorúságot is váltottak ki, városokat, falvakat, hegyeket, épületeket... A cím arra is utal, hogy főképpen képekben mutatom meg az út érdekességeit. Adatszerűen: 2200 kilométert utaztunk.
A bejegyzéssorozatban sok mindenre visszatérünk majd. Hihetetlen az a gazdagság, amivel a természet megáldotta Erdélyt. Mindjárt egy másik könyvre is érdemes hivatkozni, Orbán Balázs: A Székelyföld, Európa Könyvkiadó, Budapest 1982, amely a hatkötetes kiadásnak a rövidített változata, innen való az első kép metszete.

A Gyilkos-tó újkori képződmény, 1834-ben a nagy esőzésekkor zárta el a Békás-patakot egy sziklatömb. A víz különleges összetétele miatt konzerválódtak a vízbe került fenyőfák. A földcsuszamlás az itt legeltető pásztorokat is maga alá temette, erről kapta nevét.

Közel van hozzá a Békás-szoros, az ismert elbeszélésekhez képest a látvány szédítő és ezt lehet szó szerint érteni.

A Gyilkos tó kisgyermek még a Szent Anna-tóhoz képest, amely Európa e részén egyedülálló ritkaság, tulajdonképpen egy krátertó.

Elmesélhetetlen sok szerpentinen mentünk keresztül a hegyeken, erdőkön át, utóbbira egy példa a képen. Az előtérben egy elhagyott kőbányát igyekszik a növényzet újra visszavenni. A jobboldali részen a fakitermelés bontotta meg a rengeteget.

Ilyen lehetett ott is, tíz lépésre az erdő szélétől már sötétség volt. Igazából a medvékre is kíváncsiak voltunk, de okosabbak voltak nálunk és elkerülték a társaságunkat.

Ezen a képen talán felmérhető a fenyőrengeteg és a megnemtudommár mondani, hogy melyik szikla.

Borszék környékén több megcsodálni való akad, az egyik a jégbarlang -a bejárata van a képen-, a jobboldalin pedig a Medve-barlanghoz vezető út látszik.

Egyenlőre a bevezetőnek szánt természeti képekből ennyit. A következő rész valószínű a 'Kolozsvár Rózsadombja' címet fogja viselni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...