Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2015. szeptember 27., vasárnap

Erdély utazási képekben 2#; Kolozsvár Rózsadombja

Kolozsvárra érkezve tudtuk meg, hogy a lefoglalt szállásunk helyett egy másikba irányítottak át minket. Nem örültünk neki, de ennek köszönhetően ismerkedtünk meg az Emil Rakovita utca házaival, mondhatnám villáival:

 Az utcanév tulajdonosát Galina lányom politikusnak, történelmi személyiségnek, valamely művészeti ág művelőjének tippelte, egyik sem. Emil Rakovita Románia leghíresebb barlangász-biológusa volt, a Déli-sarkot is megjárta, a Kolozsváron található Barlangászati Múzeumot is róla nevezték el.
A meredek utcán egymást érték az elegáns épületek, sajátos ízzel keverve.

Az egyik jellemző a fa oromzatok, a beépített teraszok, tornácok, mint megtudtam 'svájci mintára' (később még visszatérünk rá).

A másik pedig a szecesszió, amely nem is az épületek egészében, formájában jelentkezett, hanem különösen a részletekben.


Természetesen ezek nem a legjellemzőbb épületek a kolozsvári szecesszióra, de azt hiszem néha beszédesebbek a 19-20. század fordulójának építészetéről. Az erdélyi szecesszióról külön tanulmány található az interneten.


Talán nem lesz nagyon bizarr az előbbiek után, hogy két képet mutatok még Kolozsvárral kapcsolatban, ez pedig a dombon fekvő Házsongárdi temető. 1585-ben nyitották meg, csak néhány név: Szenczi Molnár Albert, Brassai Sámuel, Kós Károly, Misztótfalusi Kis Miklós, Remenyik Sándor, Apáczai Csere János és sorolhatnék még sokakat a híres és kevésbé ismertek közül. A jeles személyiségek sírjának keresése helyett a meghitt, meglepő környezet hatására hajlamos az ember csak sétálni, magába fordulni és elgondolkodni.
Oldásul idéznék Gerald Durrell anyukájától, amikor egy szép helyet találtak, azt mondta: "itt szeretnék nyugodni".

A következő rész, a 'Villa Mode', egy sajátos építészeti stílusról szól majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...