Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2010. szeptember 11., szombat

Bartis Attila: A nyugalom – hangoskönyvben


Ezt a könyvet nem ajánlom autózáshoz. Futópadon vagy borsófejtés közben sem az az igazi könnyű lektűr. Magam babakocsi-tologatás közben hallgattam, de ahhoz sem passzolt. A „lefeküdtél anyáddal?” típusú részeknél folyamatosan vérvörösre gyúlt az arcom. Hallgatni kellett mégis.
Bartis Attila regénye az elmúlt évek egyik hazai könyvsikere, lett belőle film, színdarab, hangoskönyv. Dohos, pusztulásra ítélt és pusztuló világ ez, a négy fal közé önként évtizedre bezárkózó, fiát megnyomorító anya és az e körülmények közt felnövekvő, kiábrándult fiú története. A szerelem sem ment meg, a szex többnyire csak lealjasít. A nyolcvanas évek és a rendszerváltás tipikus figurái sem kapnak könyörületet az írótól.
A borítón a felolvasó, Fekete Ernő fotója: cigaretta lóg a szájából, „hányok az egésztől” van az arcára írva. Sajnos a könyvet is végig az undor ifjonti pátoszával mondja el, ami hatásvadásszá teszi. A kéjjel kapargatott visszataszító részletek sokkal jobban ütnének, ha a narrátor nem felháborodottan, hanem szenvtelenül mesélné őket. Így is nagy könyvélmény, elfelejteni nem fogom.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy eszembe juttattad ezt,
    nyáron ugyanis megkaptuk DVD-n, de úgy találtuk, hogy majd borongós napokra tartogatjuk.
    Ez az idő lassan, de biztosan közeleg.
    Bartis Attila is azon,-egyre szaporodóbb számú-
    kortárs magyar író közé tartozik, akinek németül is megjelent a könyve és kedvenc könyvkritikusaim is elismerően méltatták.

    VálaszTörlés
  2. Csak óvatosan! A filmet nem találták jónak a kritikusok, ha azt kaptad meg, bár azt nem láttam.

    VálaszTörlés
  3. Két éve találgatom, hogy kinek adtam kölcsön? Nem a hangosat, hanem a néma könyvet. A filmet is érdemes megnézni, de csak az olvasás után!

    VálaszTörlés
  4. A jó hír: a film felkerült az Indavideóra: http://film.indavideo.hu/video/f_nyugalom

    A rossz: csak Magyarországról nézhetőek.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...