Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2010. december 9., csütörtök

Kalligráfia és mail art


A címet írhattam volna fordítva is Mail art és kalligráfia, hiszen mindkét műfaj együtt jelenik meg azon a kiállításon, amelynek megnyitója tegnap este volt. Előre bocsájtom, meglepő kiállítás!
Azt hiszem mindenki szereti a betűket, az írást életének valamely szakaszában, én is csodálom, még ha kalligráfusi színvonalon nem is művelem. A történeti írásformák vallanak a helyről, korról, műveltségről, emberekről, a tartalomról most nem is beszélve. A leginkább vonzó -mint azt Buzogány Dezső kalligrafus (is) említette megnyitójában- a személyes jelleg. A leggyakorlottabb írástudó munkájában is megtalálhatók az egyéni vonások, amelyek hatnak az olvasóra.

Ég a fülem, ha arra gondolok, hogy egy Art Postal Ecritures 2008. mail artos projektben én is résztvettem működésem kezdetén, digitálisan feldolgozott, a lettres et images témának megfelelő munkákkal. Eszembe sem jutott, hogy valódi írással illett volna jelentkezni.




Ez a mostani bemutató a Mail Art Across The World keretében valósult meg a Kalligráfia Baráti Kör közvetítésével. Mint kiderült ez az első lépés, hogy a magyarok is bekapcsolódjanak a nemzetközi körforgásba. Sőt a kétévenként megvalósuló sorozat részeként Magyarország is az egyik szervezője a következő 2010-11-es kiírásnak. Rögtön közzé is teszem a címet: Kalligráfia Baráti Kör Szalai & Buzogány. Budapest, Porzó u. 13. 1171. A határidő 2011. április 1.
























A fenntiekből következik hogy kitétel a személyes kézzel írt alkotások, mint ahogy ezeken a borítékokon is látható. Nem tudom, a határidőig elérem-e azt a színvonalat, hogy küldjek én is munkát a projekt számára...

A kiállítás látogathatósága még nem valósult meg teljes mértékben a személyi feltételek miatt. Az egész rendezvény, a megnyitó szereplői, a bemutató kizárólag a baráti kör és a helyet adók aktivistái közreműködésével, lelkesedéséből jött létre (lásd a meghívót). Gratulálok a 'szebb jövő reményében'!

3 megjegyzés:

  1. Szép munkák!
    Ebben a korban, amikor a legtöbb embernek billentyűben végződik az ujja, különös élvezet felfedezni, hogy vannak még, akik bírják a kalligráfia tudományát. Egy nemzetközi kiállítás pedig rámutat a tényre, ami egy idő után feltűnik minden mailartistának, hogy ahány ország annyi módon tanítják az iskolában a betűkötést.

    VálaszTörlés
  2. Ismét beleszerelmesedtem a levelekbe. Gyerek koromban pedig milyen sok levelet küldtem, akár még a szomszédba is. A díszítés pedig soha nem maradhatott el. Jó látni, hogy a levél írás nem ment ki a divatból, sőt egészen művészi szintre fejlődik. Az internet törekvése, törtetése ellenére is.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Kri! Ön is írhat a megadott címre, egy a postások által is olvasható címmel, mellette pedig mondjuk rovásírással. :-)
    Üdvözlettel

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...