Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. július 3., vasárnap

Portálok #6

Régen volt már szó a portálokról. Térjünk vissza egy kép erejéig a legrégebbieket követő spalettás típushoz, amelyeknél már az ajtókra szerelt kis vitrinek megjelennek.

A bolt érdekessége, hogy ifjúkorom egyik kedvence, mert kefe és ecsetbolt található benne. Különösen az utóbbiak miatt szeretem, mert ma is működik. Markovics Ernő alapította, 1917-ben, a család viszi tovább, ha jól tudom a dédunoka Winter Katalin a jelenlegi tulajdonos.

A fából épült portálokról már volt szó, nézzük a fémből épülteket. A 19. század végén jelennek meg, azzal az igénnyel összekapcsolva, hogy az építészek már a tervezéskor számolnak az összhanggal. A Király utcában 1978-ban derült fény, hogy a ráépített portál alatt megvan az eredeti öntöttvasból készült. Igaz a két részletben felújított portált nem sikerült egyszínűre festeni, meg a reklám is nagyon virít rajta, de ne legyünk elégedetlenek, csoda, hogy van.

Az olcsóbb kivitelűek bádogból készültek. Ennek az épületnek a felújítását is végig asszisztáltam, sőt felhívtam az 'Az unokáink sem fogják látni' c. városvédő műsor figyelmét is amiről felvétel készült. Csodálom a díszműbádogosok munkáját, akik a megmaradt részletek alapján hitelesen el tudták készíteni az eredeti portál másolatát.

A 19-20. század fordulóján jelennek meg azok a portálok, ahol a felülvilágítást használják. Haas és Somogyi mérnökök egy szabadalmazott Luxfer prizma üveget használtak e célra, öntött, tűzálló üvegfalak készültek belőle. Néhány helyen még megtalálható, ez a felvétel a Váci utcában (ha jól emlékszem 56-58.sz., a Kossuth Lajos utcán túli szakasz) készült.

Szintén a századfordulón nyílnak meg az első 'üzletházak', amelyekneknek már a félemeleti része is részt vesz a portálban, sőt előfordul, hogy az első emeletet is hozzákapcsolják. Kiváló felújítás, még a feliratokkal is törődtek, igaz már nem üzlet van benne...

A régi képeken látszik a külső megvilágí-tásra fordított különös figyelem, amelyek a funkció mellett a formatervezés szintjén is kapcsolódtak a portál stílusához. Sajnos ezek változtak meg legelőszőr a technika haladásával.

Egy kivétel, nem győzöm hangsúlyozni, dícsérni, hogy erre felfigyeltek a felújításnál. A külső megvilágítás helyreállításával igazán hiteles, hangulatos könyvesbolt található a Király utca Deák-téri végénél. Jó könyvesbolt, valóban egy sziget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...