Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. október 19., szerda

A vonal változásai - művész közgazdászok kiállítása

Megnyílt Láng Eszter, Gábos József és Zsubori Ervin Gesztusok a könyvtárban című kiállítása. Kezdek biztos lenni abban, hogy csak szubjektive tudok beszámolót írni ha művészetről van szó, különösen ha az alkotók ráadásul jó barátok is. Ezért kezdjük rögtön a látvánnyal:

Láng Eszter Solute ciklusa

Gábos Jóska Zen üvegablakok szériája

és Zsubori Ervin Obeliszk-sorozata

A képek környezete gondolom nem csak rám hatott meglepetésként. A Corvinus Egyetem Központi Könyvtárának három külön termében rendezték meg. A légkör mindezek ellenére nagyon kedvező, közvetlen, nyugodt. Aki kutatott már könyvtárban ezt felidézheti a képek láttán. Azt, hogy mennyire figyelnek oda és mit látnak meg a fiatalok, látogatók a kiállított munkákból arra kíváncsi lennék. Előző megjegyzésem a megvilágításra is vonatkozik, mert nem tudtam olyan, csak a műveket bemutató fotókat készíteni, ahol a felső részük ne lenne árnyékban.

Azért az érintetteket sikerült az ülő-megnyitón -bevallom igazán kényelmes volt- lefényképezni, éppen Nagy Zsuzsanna igazgatónő üdvözli a megjelenteket. Mellette a bajszos úr Blahó András a Világgazdasági tanszék egyetemi tanára következett egy érdekes megnyitó beszéddel. Valószínű mielőbb olvashatjuk majd az AA blogon. Néhány fogalomkört feljegyeztem magamnak, pl. az egyén, a művész szabadságfokai; a lét értelmezése; a tudat felszabadítása; transzcendencia; elfogulatlanság. Mindezt egyszerűen, közvetlenül, mosolyogva, kellő mélységben. A művészi oldalt a vonalak változására alapozta, amely mindhárom művészt összefűzi. Eszternél a vonalak játéka, Jóskánál a kalligráfia, Ervinnél a vonalból képzett betű-szó vált lényegi kérdéssé.

A közönségre is láthatóan jó hatással volt a megnyitó. Ha szabad érdemben is szólnom: jó volt látni a munkákat!

4 megjegyzés:

  1. Ha szabad nekem is érdemben szólnom: jó volt látni a barátokat! Mert nagyon sokan eljöttek. Jelen blog szerzői közül például nem csak Torma mester volt ott – Láng Eszterről nem is beszélve -, hanem Turbuly Éva is, egyenesen Sopronból. Őt „távolságban” csak Beaty Czető überelte, aki Hollandiából érkezett (no jó, talán nem kizárólag e megnyitó miatt). De voltak Szigetszentmiklósról, Mátyásföldről, sőt a szomszéd utcából is… És az is beszédes, hogy pár órával a megnyitó után épp egy stuttgarti székhelyű kulturális portál közöl részletes beszámolót az eseményről.
    Amúgy valóban jó hangulatú megnyitó volt, pedig közben a könyvtár élte a maga nyüzsgő szerda délutáni életét. A vendéglátóknak hála, a végén már egészen otthon érezhettük magunkat.
    És még egy megjegyzés: aligha van Pesten még egy galéria, amelyik nagyobb látogatottsággal dicsekedhet. Jóskával hétfőn megtapasztalhattuk, hogy itt már a rendezés alatt is 28-an voltak abban a két kiállítótérben, amelyek civilben netlaborként szolgálnak…

    VálaszTörlés
  2. Először is, a szerző! Esznényi munkatárs: gyors, hatékony és minőségi munkát végez! :) Aztán a helyszín: meglepő, de inspiráló! Azt hiszem, sok művész erről álmodik: Egy nyüzsgő, állandóan változó helyszín fiatalokkal, nívós (belső)építészeti környezetben. Nekik is jó, hogy igényes, gondolatébresztő művekre tekinthetnek munka közben november 12-ig! A beszéd: kiváló, gondolatébresztő. Sok mindenről szólt az alkotásokhoz kapcsolódva. Egy mondat: A mi feladatunk, hogy értelmet adjunk a létnek! Végül a lényeg, a művek: Három nagyon egységes, jól komponált sorozat, ami egymáshoz is kiválóan illeszkedik. Vonalak - írásjelek - szavak, az ezekhez kapcsolódó szabadság, gondolatiság és kultúra - kultúrák képi megfogalmazásai. A látványon túl mindhárom alkotó megdolgoztat, továbbgondolásra inspirál. De hiszen ez a művészet igazi célja. Köszönjük!

    VálaszTörlés
  3. Szokatlan környezet, valóban, ellenben ha onnan közelítünk, hogy milyen vizuális élménnyel lehet egy netlabort gazdagítani, akkor abszolút iránymutató. Ilyen könyvtárban én is szívesen elügyködnék; míg várom, hogy a gép rákeressen valamire, kinézegetnék a zen üvegablakon, felállnék, hogy megnézzem közelebbről a Solute sorozatot vagy elmerengenék az építőanyagként is használható szavakon.

    VálaszTörlés
  4. A megjegyzésekkel ez így szép kerek lett. Köszönet érte!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...