Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2014. április 4., péntek

A versek színe

 A szinesztézia egy érdekes mentális jelenség, amelyben egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet.
Egyik rokonom, aki bír ezzel a képességgel, mesélte, hogy neki az egyik betű például fűzöld és szőrős, egy másik pedig szürke és fémes.

„Összeérzésnek“ is hívják ezt a fenomént, s ennek nevezhetjük azt is, amikor két művészeti ág beporozza egymást. Egy ilyen próbálkozás eredményeinek lehetünk tanúi a Hegyvidéki Galériában április 25-ig.

Míg boldogult ifjúkorunkban Borsos Miklós, Kass János, Würtz Ádám illusztrált felnőtteknek írt verses köteteket is, s készültek regények remekbe szabott metszetekkel, manapság már csak a gyermekirodalomban lehet tobzódni, ha az emberfiának vizuálisan megjeleníthető ötletei támadnak egy-egy irodalmi alkotás elolvasásakor. Remek figyelemfelkeltő tehát ez a kiállítás, melyet a Magyar Művészkönyvalkotók Társaságának támogatásával a fiatal kurátor, Hanka Nóra kigondolt.
Nágel Kornél, Hanka Nóra, Acsai Varga Veronika




A kilenc alkotó kilencféle módon járatta meg agyát, s választott többek között Pilinszkyt, Edgar Allan Poe-t, Juhász Ferenc-, és Babiczky Tibor-verset.


Acsai Varga Veronika munkája









Acsai Varga Veronika Babiczky ihlette történetmesélős festményeinek szereplői kilépnek a síkból, s a léghuzatban mozgolódva vonják magukhoz a tekintetet.
Makhult Gabriella munkái a kiállítást megnyitó Szirányi István grafikusművészt Borsos lendületes monokróm grafikáira, Torma Laci barátomat pedig a japánok kalligráfiáira emlékeztette.







Azt hiszem Pilinszkynek tetszene, ha látná, ahogy Nágel Kornél szenvedélyesen felvitt ecsetvonásait
meditatív cérnavonalakkal kombinálva elmélkedik kegyetlenül és pontosan odatett mondatain...
Böröcz Petra filigrán munkáinak helye lenne a Magyar Festők Társaságának szintén a napokban nyílt dobozkiállításán, a sokoldalú Adorján Éva gyönyörűen bekeretezett Osvát László Csobánci bazalt küvé című megvalósult verses kötetéhez készült redukált grafikáinak pedig a kávéházamban, ha lenne.

Böröcz Petra doboza

Adorján Éva: Csobánci bazalt küvé
Minden képhez oda kell hajolni, elolvasni a verset, becsúszni a képbe. Könyv Kata festményeibe, Farkas Rita, Lukácsi Andrea, Szabó Kristóf munkáiba és elgondolkodni, hogy miért is van az, hogy míg az utcán másodpercenként reklámok ordítanak az arcunkba, s brutális könyvborítók harsognak
a boltokban, a csendesen fülünkbe suttogó illusztrációk kimentek a divatból?


1 megjegyzés:

  1. Kétszeresen meglepődtem a kiállításon. Először mert művészkönyv kiállítást vártam -úgy kell nekem-, másodszor mert izgalmas, érdekes a kiállítás a fiatalok készítette illusztrációk miatt. Ifjúságuk ellenére mindenki egyéni stílusjegyekkel bír már, változatos világok. Elgondolkodtatott az is, a hagyomány és a mai világ újításai hogyan jelennek meg a munkákban.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...