Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2015. május 19., kedd

Tarr Béla volt az iskolám...

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál kezdőnapjaiban többek egybehangzó véleménye szerint jó eséllyel indul egy elsőfilmes magyar rendező, Nemes Jeles László  Saul fia című holokauszt filmje az Arany Pálmáért.

Auschwitz-Birkenau utolsó napjai.
A zsidó Saul Ausländer ( Röhrig Géza költő megszemélyesítésében) azon az áron tudja saját meggyilkolását pár nappal késleltetni, hogy bekerül egy különítménybe, ahol a náciknak a többi fogoly likvidálásában segédkezik. Erdély Mátyás kamerája Saul sarkába szegődve, testközelből vezeti a nézőt a poklok poklába. 107 perc kemény horror a legsötétebb bugyrokból.

A második világháború befejeződésének 70. évfordulóján fontos, hogy Európa szembesüljön a múltjával s tanuljon belőle. Nagyon időszerű ez a téma, mert a humanizmust és az empátiát, amire ezekben a történelmi időkben, mikor szerencsétlen emberek ezrei menekülnek terror és éhezés elől a kontinensünkre, ilyen alkotásokkal való találkozással lehet megtanulni.

Tarr Béla volt az iskolám... - válaszolta a sajtókonferencián Nemes egy New York-i újságíró kérdésére, milyen párhuzamot lát Tarr és a saját, filmezéshez való hozzáállása között.
Őt idegesíti, ha róla beszélek, dehát mégiscsak 18 éve ismerem... De örül is azért ennek.... - teszi hozzá mosolyogva a szimpatikus, gondolatait franciául és angolul is kifogástalanul megfogalmazó fiatal rendező.

Nemes szenvedélyes vonzalma a klasszikus, nyugodt, fegyelmezett tempóban képekbe öntött történetmesélésnek s eltökéltsége, hogy visszavezesse generációja alkotóit a gyökerekhez, ahol a filmcsinálás nem a kompjuter előtt kezdődik, hanem emberek valóságos, fegyelmezett szellemi munkájával, nem lehet a zsüri ellenére.
Idén a Coen testvérek elnökölnek, akik szintén keményen ellenállnak a filmipar rágógumigyártó tendenciáiknak.
A fesztivál nagy témája a közbeszédben idén a tv sorozatok diadalmenete. Woody Allen is beállt a sorba egy Amazonnak gyártott szériával, a Netflix pedig vadul terjeszkedik Európában. Egyre több remek színész állítja tehetségét jobb híján sorozatok szolgálatába, amivel tény és való, emelik a színvonalat ebben az eddig csak pusztán szórakozásra szánt kategóriában.
Mégis, ahol a fővonulat, ott előbb utóbb kiválnak kis patakocskák.

-Hogy tetszennek Önnek a tévésorozatok? Melyiket kedveli a legjobban? - kérdezte egy újságíró a megnyitón Ethan Cohent. Nem nézem őket. - jött a megsemmisítő válasz.

Van tehát remény. Nemes László generációjában talán kinevelődik egy új fiatal nézőréteg is, akik pattogatott kukorica helyett az igazi kérdéseket emberi eszközökkel feszegető, valódi katarzist kiváltó művekre vágynak.
Szurkolunk nekik!

A sajtótájékoztató eredetiben itt.

Helyszíni tudósítás a film bemutatójáról az Origon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...