Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. április 20., szerda

Gaudi városa

Utunk előtt nem tudtam sokkal többet  a nagy katalán építészről, mint amennyit bárki más, aki odafigyelt
művészettörténet órán.  Bevallom férfiasan, a könyvekben olykor kifejezetten giccsesnek tűntek az organikus épületek és a cafrangos díszítések. A Sagrada Familia azokra a homokvárakra emlékeztetett, amiket gyerekkorunkban a végén vízzel higított homokkal csöpögtettünk körbe körbe és nem igazán  értettem, miért kell szakszerűen bevakolt falakat összetört csempedarabokkal telenyomkodni.
Vannak bizonyos dolgok amik az igazi katarzist saját közegükben okozzák. Ezért nem árt ha mindenhez közelhajolunk. Ez a mottó világította be nekem a Gaudi univerzumot is.
Barcelona nemcsak a munkáit őrzi, az egész város az ő szellemében épült tovább halála után is. Amíg pedig élt, annyira népszerű volt, annyira megtestesítette a századforduló korszellemét, hogy mindenki, akinek pénze volt és adott magára, vele építette meg a házát. Güell nevű rajongója többet is. Vele egy egész lakónegyedet is terveztek a hegy tetején sok zölddel, amiből azonban csak egy misztikus park és egy egy ház valósult meg az alkotóknak. A Güell Park-i kastélykából azonban remekül szemmel tartható volt a Sagrada Familia-építkezés.



Rám legnagyobb hatással két lakóháza, a La  Pedrera (Casa Milà) és a Casa Batlló volt, melyek fantasztikus állapotban vannak és bizonyos részeiben ma is laknak.


Belül minden puha és hullámzik bennük, nincsenek szegletek, a La Pedrera tetőterében lenni pedig olyan érzés, mintha egy hatalmas bálna hasában tanyáznánk.
 Mindkét épület tetejéről élvezni lehet a lent nyüzsgő várost de míg a Casa Milà kéményeit ufóharcosok őrzik, A Casa Battló-én egy hatalmas sárkány tekergőzik.

Gaudi nyomai, mint már említettem, mindenhol megtalálhatók. Már egyetemistaként közreműködött parkok kialakításában és egy teret
ma is az ő lámpái világítanak be esténként. Mikor 74 évesen elütötte egy villamos - micsoda méltatlan halál - , az egész város egy emberként gyászolta s kísérte utolsó útjára a Sagrada Familia kriptájába, ahonnan azóta is igyekszik szellemével életben tartani az építkezést.

2 megjegyzés:

  1. Ha szeretnéd filmen viszontlátni a házakat: a Foglalkozása: riporter (The Passenger) c. Antonioni-filmben ebben találkozik Maria Schneider és Jack Nicholson...

    VálaszTörlés
  2. Ezt jó, hogy említed, én ugyanis Mexikóra emlékeztem.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...